• Magyar
  • English

Szállítási megoldások

Beszállítói kockázatok a gyártásban

Szállítási megoldások a Scintilla Kft.-tőlÜgyfeleinkkel beszélgetve számtalanszor találkozunk azzal a problémával, hogy az üzlet forgási sebessége messze meghaladja a gyártás reakcióidejét, és ez komoly anyagi kockázatot és kitettséget jelent számukra.

Az elmúlt években az autóipar és a háztartási gépipar piacai pillanatok alatt rendeződtek át, mit sem törődve a hosszú távú beszállítói megállapodásokkal. Mindannyiunk számára ismerős a történet, amikor egy hajónyi alkatrész útnak indul a Távol-Keletről Európába, de még alig teszi meg az út ötödét, a drasztikusan megváltozott vevői igények már rég más nagyságrendekről szólnak…

A helyzetet nehezíti, hogy egyre-másra születnek az új technológiák, és ezek gyors adaptálása létfontosságú minden gyártó számára, ha versenyben akar maradni. Ha jobban meggondoljuk, ebben a tekintetben is kritikus fontosságú, hogy hogyan épül fel egy-egy beszállítói lánc, mert a gyártók saját alkalmazkodási képessége is függ attól, hogy beszállítóik mennyire képesek lépést tartani a technológiai fejlődéssel. Az alkalmazkodási képesség pedig mára az életben maradás alapfeltételévé vált!

Mit lehet tenni ilyen gyorsan változó környezetben azért, hogy a gyártás stabil, rentábilis és versenyképes maradhasson? Stabil, rentábilis és versenyképes egyszerre, nem külön-külön! Könnyűszerrel kialakítható stabil gyártás óriási raktárkészletek létrehozásával, de ehhez bizony végtelen mennyiségű forrásra lenne szükség, ami „halott pénzként” állna a gyártásra váró alkatrész raktárakban. Így aztán ez a megoldás se nem rentábilis (rövid és közép távon biztosan nem!), se nem versenyképes, hiszen a raktározás költségeinek megugrása miatt a versenyképesség azonnal elveszik. A nagy kérdés, hogy lehetséges-e a beszállítói lánc költségeinek csökkentése és a gyártási kockázatok alacsonyan tartása egyszerre? Van pár szempont, amit figyelembe kell venni ennek az ellentmondásnak a feloldásához:

  • Maximálisan megbízható alkatrész beszállítókra van szükség! Minden gyártónak fel kell mérnie beszállítóinak kockázatait: azok pénzügyi helyzetét, előírásoknak és jogszabályoknak való megfelelőségét, kockázat kezelési gyakorlatát, a telephelyeik földrajzi elhelyezkedését, sőt országuk politikai stabilitását is.
  • Az ellátási lánc szakadása esetén kritikussá válhat egy-egy beszállító szerepe a helyzet megoldásában, ezért olyan beszállítók kellenek, akik képesek alkalmazkodni a váratlan eseményekhez, rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és tudással ahhoz, hogy a rendkívüli helyzetekre is hatékony választ tudjanak adni. Ezért fontos, hogy létrejöjjön egy együttműködési platform és kommunikációs keretrendszer az ellátási lánc szereplői között. E tekintetben különös jelentőséggel bírnak a szereplők közti kapcsolatot megteremtő informatikai megoldások.
  • Ha teljesül a fenti két feltétel, és a beszállítóink földrajzilag is elérhető közelségben vannak, akkor lehetőség nyílik egyedi, rugalmas szállítási megoldások kialakítására, a raktárkészlet minimalizálásra, akár napi szintű beszállításra anélkül, hogy ezzel a gyártás kockázatait jelentősen növelnénk.

Egyedi szállítási megoldások

Saját területünkön, mi ezeket a szempontokat igyekszünk maximálisan érvényesíteni, amikor ellátási láncunkat menedzseljük. Ebből fakadóan kötelezőnek érezzük magunkra nézve, hogy Ügyfeleinknek is legalább ugyanilyen szintű megbízhatóságot, rugalmasságot és pontosságot nyújtsunk:

Ha biztos megoldást keres, forduljon hozzánk bizalommal, munkatársaink mindenben állnak rendelkezésére!